Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Dn Direkt Faerre Svenskar Under 50 Far Hudcancer

Färre svenskar under 50 får hudcancer

Nya siffror från cancerregistret visar att färre svenskar under 50 år får hudcancer. Det är en positiv trend, men det är viktigt att fortsätta arbeta för att minska antalet fall.

Hudcancer är den vanligaste cancerformen i Sverige, och den drabbar allt fler. Men de nya siffrorna från cancerregistret visar att färre svenskar under 50 år får hudcancer. Det är en positiv trend, men det är viktigt att fortsätta arbeta för att minska antalet fall.

En av anledningarna till att hudcancer ökar är att vi utsätts för allt mer UV-strålning. Vi tillbringar mer tid utomhus, och vi använder solarium oftare. UV-strålning kan skada hudens DNA, vilket kan leda till hudcancer.

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken för hudcancer. Undvik att vara i solen under de timmar då den är som starkast, mellan klockan 11 och 15. Använd solskyddskräm med en solskyddsfaktor på minst 30, och smörj in dig ofta. Använd också solglasögon och en hatt när du är ute i solen. Om du har många födelsemärken eller om du har ljus hy bör du vara extra försiktig.

Om du upptäcker en förändring i din hud, till exempel ett nytt födelsemärke eller en förändring i ett befintligt födelsemärke, bör du kontakta en läkare. Hudcancer är oftast lätt att behandla om den upptäcks i ett tidigt skede.

Här är några tips för att minska risken för hudcancer:

  • Undvik att vara i solen under de timmar då den är som starkast, mellan klockan 11 och 15.
  • Använd solskyddskräm med en solskyddsfaktor på minst 30, och smörj in dig ofta.
  • Använd också solglasögon och en hatt när du är ute i solen.
  • Om du har många födelsemärken eller om du har ljus hy bör du vara extra försiktig.
  • Om du upptäcker en förändring i din hud, till exempel ett nytt födelsemärke eller en förändring i ett befintligt födelsemärke, bör du kontakta en läkare.


Komentar